Uneori, ne confruntăm cu răceli dese și care, de fapt, nu prea trec de tot. Umiditatea în încăperi ajunge la 10-20%, deși ar trebui să fie 40-60%. Seara și dimineața avem senzații de nas uscat și înfundat. Este vreo legătură între toate aceste detalii? Bineînțeles!

Suntem înconjurați de compuși organici volatili, mai exact un șir de toxine eliberate de diferite substanțe cu care intrăm în contact în fiecare zi a vieții noastre. În categoria acestora intră xilenul, benzenul, stirenul, toluenul, tricloroetilenul, formaldehidele, amoniacul, acetona, monoxidul de carbon – cu o frecvență mai pronunțată – dar și altele. Plantele, însă, sunt un ajutor de nădejde care elimină compușii din aer, purificând încăperile în care noi ne petrecem majoritatea timpului.

Crinul Păcii – absoarbe și elimină toți compușii organizi volatili și sporii de mucegai. Atenție, însă, sunt otrăvitoare pentru animalele de casă! Se udă rar și se pune în băi, bucătării și alte încăperi predispuse la mucegai.

crin

Crizantema – e o plantă căreia îi place lumina puternică, dar indirectă. Solul în care crește trebuie să fie umed, verificat o dată la două zile.

Palmierul Bambus – elegant și ușor de întreținut, este foarte apreciat pe perioada lunilor de iarnă, datorită faptului că umidifică aerul din camere, care iarna devine prea uscat din cauza încălzirii centrale. Unde se potrivește cel mai bine? Pentru persoanele ce au probleme cu respirația, locul perfect este în dormitor. La fel de benefici sunt și Palmierul Pitic, Palmierul Doamnei, Palmierul Areca.

palmier

Stromanthe – Aglaonema Spp – poate nu ți-e cunoscut numele, însă s-ar putea să o recunoști vizual. Este o plantă perenă mereu verde ce provine pădurile tropicale asiatice. Ca îngrijire, are nevoie de lumină indirectă și umiditate mare, iar solul trebuie să fie drenat bine. Deși emite o cantitate foarte mare de oxigen, seva e considerată otrăvitoare iritantă; așadar, nu e indicată în casele cu copii sau animale de casă.

Ficusul (planta cauciuc/ficus elastica) – cunoscutele plante verzi din India sunt cunoscute pentru eficiența lor în eliminarea formaldehidei din aer. În ceea ce privește îngrijirea, trebuie crescută în lumină multă sau expus la soare în mod indirect. Când e în creștere, se udă moderat, iar iarna trebuie menținut pământul umed și mereu frunzele șterse de praf. Cu toate acestea, frunzele pot fi toxice, deci nu este tocmai recomandată pentru casele cu animale și pentru copii mici. Aici putem menționa atât Ficus Robusta, cât și ficusul plângător.

ficus

Planta Păianjen – Chlorophytum Comosum – înlătură formaldehida, NASA plasând-o pe locul 3 în topul celor mai eficiente plante cu acest scop. Una singură acoperă filtrarea unei încăperi de 200 mp și elimină monoxidul de carbon în proporție de 95%. Sunt o binecuvântare pentru casele cu fumători. Îi place apa și lumina indirectă.

Orhideea – Phalaenopsis – îngrijirea ei nu e atât de anevoioasă precum se spune, e nevoie doar de puțină atenție. Orhideele se țin în ghiveciuri speciale care permite absorbția apei treptat, și cu fața spre lumină.

orhidee

Cactușii & busuiocul – elimină bacteriile, reduc radiațiile și absoarbe dioxidul de carbon, în locul său producând oxigen în încăpere. Un loc bun pentru aceste plante este în dormitor sau în apropierea electronicelor.

Acum poți să mergi la florărie pentru a-ți face apartamentul mai relaxant, dar nu uita să apelezi la sfaturi specializate pentru îngrijirea plantelor.

La tot ceea ce nu reușesc să facă plantele tale, te ajutăm noi. Contacteză-ne!

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This